Beledi AMK Országos Könyvtári Napok beszámolója

Ősz eleji programok a könyvtárban!


A könyvtár szeptember 18-ai felolvasónapját „Őszi vásár” címmel Fekete István író emlékének szenteltük. Ezúttal nem egyetlen művet állítottunk középpontba, hanem a szerző változatos és sokszínű életművét elevenítettük fel a nap folyamán. A hozzá kapcsolódó részprogramok pedig az általa közvetített élményeket erősítették bennünk.. Az „Őszi vásár” a régi vásári forgatagot, maga az évszak pedig Fekete István természeti szépségekben gazdag elbeszéléseit, a színek, és hangulatok kavalkádját vonultatja fel.

A régi vásárokhoz bábjátékok és mutatványosok, népi hagyományok is tartoztak. Ezt idézték fel óvodásaink a kedves népdal gyermekjáték-jellegű előadásával: az Én elmentem a vásárba félpénzzel... cíművel.. Óriási tapsot kaptak.

A kicsiket az általános iskolai tanulók követték. . Még az alsós osztályokból is többen vállalkoztak a cseppet sem könnyű olvasmánynak számító szövegek tolmácsolására. A nagyobbak is változatos témákból szemezgettek, kevéssé ismert művek részletei is elhangzottak. Jó volt látni, hogy a rutinosabb felnőttek által felolvasott novellák milyen hatást gyakoroltak a legkisebbre is. Csendben, feszült figyelemmel ülték végig a felolvasást. Bebizonyosodott, hogy a történetmesélés maga, az élmény verbális átadása képes lekötni a mai, ifjabb hallgatóságot is! Ehhez Fekete István lebilincselő írásművészete, nyelvezete volt a kulcs.

Összesen 35-en szerepeltek irodalmi részletekkel a nap folyamán, de többen hosszabb lélegzetű elbeszélésekkel nyűgözték le a hallgatóságot.

Nagyon szép és tartalmas napunk volt. Köszönjük az oktatási intézményeknek, hogy együttműködtek velünk a szervezés során, mert fontosnak érezték ezt az ügyet, és ebben maximális támogatást nyújtottak.

Mindenkinek nagyon köszönjük, aki bármi módon segített a rendezvény lebonyolításában! Találkozunk jövőre, ugyanekkor, ugyanitt!

 

Október első hetében zajlottak az Országos Könyvtári Napok rendezvényei.

Holden Rose (Kovács Attila), a rockzenészből lett ifjúsági író volt könyvtárunk első vendége. Aktív, nevetgélő gyerekek és egy energikus előadó- így lehet leírni a hangulatot, ami mindhárom előadásán jelen volt. Közvetlen, lényegre törő hangvétellel szólt az 5-6-os korosztályhoz. Humoros elemekkel, fiatalos szófordulatokkal felkeltve a figyelmet a sokszor hangoztatott témára:. „Miért is olvassunk?” A válasz összetett, de a lényeg egyszerű: önmagunkért! A siker kulcsaként említésre került még az emberi kapcsolatok fontossága is.

Utána Ady Endréről mesélt a 7-8. osztályosoknak, rendhagyó megközelítésben, érdekfeszítően és tele ötlettel.

A „Felelősség a Földért” témakörben. – az állatok világnapja alkalmából Telegdi Ágnes írónő előadása az alsó tagozatosok természettudományos ismereteit gyarapította: az állatvilág csodáit szemléletességgel és líraisággal tárta elénk.

K. László Szilvia költő, meseíró a kisgyermeki lélek nagy ismerőjeként az apróságok vendége volt az óvodában. A mese hatalma címet viselő foglakozásán a kicsik elvarázsolva figyelték az írónő által olvasott történeteket, verseket.. A szerző nyelvezete egyszerű és választékos, az életből vett, sokrétű tudnivalókkal átszőtt szövegek hozzájárulnak a kisgyermeki értelem gazdagításához, ami a szülőknek is hasznos eszköz a mindennapokban.

A hetet családi délelőtt zárta. Németh István György beledi helytörténész lakóhelyünk múltjának egy szeletét ismertette meg a szép számú hallgatósággal. Interaktív előadása nagy sikert aratott, és folytatásért kiált.

 

A Betűfaló vakáció olvasópályázat megoldásait értékelve, megtörtént a díjátadó is, melyen tartalmas és igényes munkájuk megérdemelt jutalmául 5 tanuló kapott ajándékcsomagot és oklevelet.

Ezt követően többen itt maradtak kreatív foglalkozásunkon, amelyet pedagógus-irányítással élvezhettünk. Az újrahasznosítás jegyében ötletes kézműves munkák születtek az ügyes kezek nyomán. Köszönet Pallag Eszternek a segítségért!

Kellemes könyvtári szombatot zártunk: új ismeretekkel, a jó munka jutalmával, és az elkészült darabok sikerélményével gazdagodva távoztunk.

Képek és szöveg:
www.bamk.hu
Kotekné Kalmár Zsuzsanna

OKN kollazs1