Betűfaló vakáció 2018. feladatlap

A letölthető anyagokat ezen a linken is ELÉRHETI.

A verseny lezárult és az értékelés alább olvasható (klikk ide)!

Betufalo 2018

Nyári olvasói pályázatok értékelése 2018.

Úgy tűnik, hogy programokban gazdag volt a nyár. Ennek ellenére nem panaszkodhatunk a pályázati eredményekre, mert összességében szép számú megfejtés érkezett.
A Betűfaló vakáció c. pályázatunkra összesen 6 db. beadványt kaptunk. Örültünk a megfejtéseknek így is, mert szép munkák születtek.
Nagyon megdicsérem a szorgalmas hozzáállásotokat, ami azért is említendő, mert a mai világban sajnos, ritka az olvasni szerető és tudó gyermek. Kívánom, hogy tartsátok meg ezt a szokásukat továbbra is!

Háromféle témában hirdettünk a nyáron pályázatot, ebből kettő kapcsolódott kifejezetten az olvasáshoz, a Velem mindig történik valami c nyelvi feladvány a Lőrincze Lajos emlékévvel volt kapcsolatos. Ha valaki nem ismerné a nevét, róla azt feltétlenül tudni kell, hogy Magyarországon máig az egyik legismertebb és legnépszerűbb nyelvész, és szenvedélyes nyelvművelő volt. 100 éve született.

Itt is kellett olvasni: Janikovszky Éva egy ismert könyve:
A velem mindig történik valami volt a feladvány alapja.
A nyelvtani megfejtéseket is csak az tudta kitalálni, aki a könyvet el is olvasta! Ebben a kategóriában 3 tanuló adott be megoldást: Töreki Sára Kapuvárról 3.o., és Velner Cecília 2.o. és Németh Angelina 4.o. Mindhárom megoldás kifogástalan volt, és kiemelném azt is, hogy nagyon szépen, tisztán dolgoztak, tetszetős a munkájuk. Ez is fontos! Díjaikat is ennek megfelelően kapják :).

Odorics Zalán és Török Flórián ezúttal is szerepeltek a programban, mint már megszokhattuk :) azért érdemel dicséretet, mert nagyon aktívak a pályázatainkon, és a rendezvényeinken is. Ők könyvtáron kívül is rendszeres olvasók. Azért is hangsúlyozom ezt, mert a fiúk némileg kevesebbet olvasnak, mint a lányok, főleg szépirodalmat.
Mindketten egy igazi fiús könyvet választott ki a kínálatból: Csukás István: Nyár a szigeten c. regényét. Itt sem lehetett eldönteni, kié volt a jobb megfejtés, ők is egyformán részesülnek az ajándékokból.

Ugyanez a helyzet a lányok esetében is. Szabó Magda Születésnap c. művét dolgozták fel. Mindhármuk jó megfejtést adott le, és mivel 5, 6, és 7 osztályos lányokról van szó, a leadás idején. Ferenczi Tímeát különösen megdicsérem! Pintér Eveliné és Nyitrai Zsófié volt a másik kettő, szép munka volt mindegyik. Külön öröm számomra a hibátlan helyesírás, ami nálam elsőrangú szempont, ha írásbeli megfejtést kapok.

Velner Hanna szintén nagyon aktív, töretlenül részt vesz a könyvtári pályázatokon, és a felolvasómaratonra külön is eljött, nagy örömömre. Idén is egy különleges művet választott magának a kínálatból. Stanley, a szerencse fia c könyvet olvasta és dolgozta fel.
A mű 1998-ban jelent meg, nyolc irodalmi díjat nyert, a 9-12 éves korosztálynak szánt ifjúsági regény. Magyarországon 18 éve jelent meg először. A regény története rövid bepillantást enged egy nevelőotthon életébe, ahol szigorú szabályok szerint élnek azok a gyerekek, akiket általában az utcáról gyűjtött be a rendőrség.
Köszönöm Hannának, a régi aktív éveket is. Remélem, hogy ezt a szokását még sokáig megtartja.

Rajzpályázatunkra, amely Telegdi Ágnes írónő műveihez kapcsolódott, sok pályamű érkezett. Egészen pontosan 43. Volt, aki 2 képet is rajzolt. A találkozó után mindenki megkapta a részvételről készült emléklapot, most pedig annak a 20 gyermeknek a nevét olvasom fel, akik ajándékban is részesülnek.
Az első 3 helyezett számára Telegdi Ágnes írónő maga ajánlotta fel a díjat.

Végül, de nem utolsósorban Horváth Cecília Lilla nevét szeretném említeni, aki a szeptemberi Felolvasómaraton programjában vállalt énekes feladatot, két alkalommal is!
Az Úgy várunk Rád, kis herceg c. dalt énekelte el a közönségnek, ezért őt is szeretném megajándékozni egy szép Telegdi Ágnes könyvvel és néhány aprósággal.

Mindenkinek ismét megköszönöm a részvételt, a megfejtéseket. Bízom benne, hogy megtartják továbbra is a könyvtárhoz való jó kapcsolatukat, s továbbra is aktívan vesznek részt programjainkon is!